Protheses

Een volledige prothese (VP) of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan door cariës, parodontitis of andere oorzaken. In principe ligt een volledige prothese los op het mondweefsel en kleeft het door het speeksel aan de weefsels. De mondspieren kunnen bij de houvast behulpzaam zijn.

Het harde, starre plaatje van de volledige prothese moet in een mond functioneren, waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Vaak levert dat problemen op; een kwart van de patiënten is niet tevreden over deze oplossing. Deze klachten betreffen vaak het ondergebit.

Door de opkomst van de implantologie is het eenvoudiger geworden om houvast voor de prothese te creëeren. De VP wordt dan op drukknoppen of een steg geklikt. Deze voorziening is vrij kostbaar, maar wordt onder voorwaarden vergoed door de meeste verzekeraars. In een aantal gevallen is het ook mogelijk de eigen hoektanden of valse kiezen te gebruiken, als deze nog niet verloren zijn gegaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Prothese voor de bovenkaak
  • Prothese voor de onderkaak
  • Implantaten
  • Partiële prothese
  • Immediaat prothese
  • Reparatie gebit
  • Rebasing prothese
  • Prothese voor de bovenkaak

Dit wordt toegepast als U geen tanden of kiezen meer heeft in de bovenkaak. De prothese blijft door aanzuiging en het taaie speeksel op zijn plaats zitten.

Prothese voor de onderkaak

Dit wordt toegepast als er geen tanden en kiezen in de onderkaak aanwezig zijn. Door een optimale randlengte in de prothese te maken, blijft het ondergebit op zijn plaats zitten.

Implantaten

Implantaten worden toegepast als u veel last ondervindt van uw prothese of als uw kaakbot zodanig geslonken is dat er onvoldoende houvast is voor uw onderprothese. De prothese wordt dan vastgeklikt op twee of meer implantaten. Met deze techniek krijgt u 80% van uw kauwvermogen terug.

Partiële prothese

Als u één of meerdere tanden of kiezen verliest kan de tandprotheticus een uitneembare voorziening maken die tussen uw bestaande gebitselementen past. Er bestaat een kunsthars model, het zogenaamde “plaatje”. Dit is de goedkoopste uitvoering.

U kunt ook kiezen voor een frameprothese. Deze prothese bestaat uit een verbindingsbeugel van gegoten metaal met kleine haakjes die precies om uw tanden passen.

Immediaat prothese

Een immediaat prothese wordt meteen na het trekken van de tanden aangebracht. Dat heeft twee voorbeelden: ten eerste loopt u niet zonder tanden, ten tweede werkt de prothese als een soort verband op de wonden.

De prothese zal in het begin wat vreemd aanvoelen. U praat misschien wat anders, het eten gaat wat onwennig, maar deze klachten verdwijnen meestal op den duur.

Mocht dat niet het geval zijn dan kan de immediaat prothese worden aangepast met ‘zachte voering’ (tissue conditioning) of ‘harde voering’ (rebasing). In sommige gevallen zal er moeten worden besloten een geheel nieuwe prothese te maken.

Reparatie gebit

Als uw prothese is gescheurd, gebroken of als er een tand van uw kunstgebit is gebroken, kan uw gebit vaak worden gerepareerd. Dit geldt ook voor partiële protheses en klikprotheses. UIteraard zal bekeken worden wat de oorzaak van het probleem was om herhaling te voorkomen.

Rebasing prothese

Met een rebasing wordt de prothese weer optimaal passend gemaakt. Er wordt een afdruk gemaakt van uw huidige prothese en deze afdruk wordt in kunststof omgezet.